تاريخ انتشار : 1401/11/05 - 11:08
كد :53

مواد اولیه تولید چوب پلاستیک در ایران

چوب پلاستیک در بسیاری از موارد همچون عدم جذب رطوبت، نمای طرح چوب، کاهش هزینه های نگهداری و تعمیرات به خصوص در مناطق مرطوب ایران( شمال، جنوب) جایگزین بسیار مناسبی به جای چوب می باشد.

بررسی ها نشان می دهد در صورت تولید محصولات چوب پلاستیک یا چوب پلاست به دلیل مزیت هایی که دارند و همچنین قیمت مناسب تمام شده در مقایسه با سایر مواد به سرعت می تواند جایگزین بخشی از محصولات ساخته شده از چوب، MDF و مواد پلیمری قرار گیرد. زیرا این محصول در بسیاری از موارد همچون عدم جذب رطوبت، نمای طرح چوب، کاهش هزینه های نگهداری و تعمیرات به خصوص در مناطق مرطوب ایران( شمال، جنوب) جایگزین بسیار مناسبی می باشد.
در یک بررسی اجمالی که در مورد مصارف تخته ( الوار )، MDF و تخته های چند لایی صنایع خودرو سازی، واگن سازی، کانکس و کانتینر سازی به عمل آمد تنها در این بخش متجاوز از یک صد هزار تن ظرفیت مصرف وجود دارد. 
در سایر صنایع مثل امور ساختمانی و صنایع خانگی و اداری این مصرف بسیار افزون تر است، زیرا حجم واردات انبوه چوب و MDF گویای حجم وسیع مصرف است. تنها یک کارخانه در دست اقدام برای تولید MDF احتمالا از سال 85 راه اندازی می شود و قادر است یکصد هزار تن MDF تولید نماید.
آن هم به صورت ورق خام که این تنها بخشی از نیاز کشور است البته طرح هایی نیز در دست مطالعه است که به دلیل حجم بالای سرمایه گذاری احتمال اجرایی شدن آن ها کمتر است.

مواد اولیه تولید چوب پلاستیک در ایران

مواد اولیه

  • مواد اولیه اصلی برای تولید چوب پلاستیک عبارتند از:
  • انواع فیبر سلولز
  • انواع پلیمر
  • افزودنی ها

فیبر سلولز در اکثر ضایعات کشاورزی همچون شاخه درختان، پوسته گیاهان، سبوس برنج، کاه و باگاس( ضایعات استحصالی از نیشکر) و پوسته پسته وجود دارد.
البته سلولز موجود باید در حد قابل قبول باشد و پس از انجام عملیاتی همچون آسیاب کردن و خشک کردن قابل مصرف باشد.
ضمنا چنانچه مواد مزاحم زائدی وجود دارد باید تفکیک و خارج گردد.
در بحث تولید به ویژگی ها و مشخصات سلولز مصرفی به تفضیل خواهیم پرداخت.
پلیمر مصرفی که عمدتا از ترمو پلاستیک ها هستند شامل پلی پروپیلن، پلی استایرن، پی وی سی و سایر ترموپلاست ها هستند، ضمنا مواد مصرفی می تواند نو یا دست دوم( ضایعاتی) باشد. درصد مصرف و چگونگی مصرف در بخش روش تولید اشاره خواهد شد.
در مورد افزودنی ها متناسب با نوع کاربرد، روش تولید و کاربرد محصول نهایی، نوع افزودنی مشخص می شود.

منابع تامین مواد اولیه 

تقریبا هر 2 ماده اصلی به وفور در ایران موجود است، خصوصا در مورد مواد ضایعاتی کشاورزی( تامین سلولز) در کلیه مناطقی که قطب کشاورزی هستند این ضایعات موجودند. 
فقط در استان مازندران سالیانه 1400000 تن برنج و شلتوک تولید می شود که حدودا 20% از این محصولات سبوس برنج می باشد یعنی به مقدار 280000 تن به نسبت همین ظرفیت در استان گیلان سبوس برنج می باشد.
در استان اصفهان در سال مقدار 72000 تن برنج و شلتوک تولید می شود که حدودا 15000 تن در این استان سبوس برنج موجود بوده و در استان کرمان سالیانه 300000 تن پسته تولید می شود که مقدار 30% از این محصولات پسته درجه 2 و همچنین 30% از پسته درجه 2 پسته پوک می باشد که برابر است با 15000 تن و همچنین حدود 10% از کل پسته تولید شده پوست پسته می باشد، در مجموع کل پوسته پسته موجود در این استان بالغ بر 45000 تن می باشد و مجموع کل سبوس برنج و پوسته پسته در همین چند استان بالغ بر 550000 تن خواهد بود که طبق گزارش کارشناسان اداره کشاورزی حدود 50% از این ضایعات مستقیما سوزانده شده و به جای کود در زمین های کشاورزی مورد استفاده قرار می گیرد.